- ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. http://mikrapaidia.gr/ccs6/
- ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ.
ΟΔΗΓΙΕΣ
« Πάνω – Κάτω – Δεξιά – Αριστερά »
Γενική Περιγραφή
Η δραστηριότητα αποτελείται από 2 στάδια:
1ο Στάδιο Στο στάδιο αυτό οι μαθητές επιδιώκεται να κατανοήσουν τις έννοιες πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, πάνω αριστερά, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά, κάτω δεξιά.
2ο Στάδιο Στο στάδιο αυτό οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν, ώστε να εμπεδώσουν τις παραπάνω έννοιες. Για το σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί 3 επιμέρους ενότητες. 1η ενότητα: Το δένδρο Στο στάδιο αυτό παρουσιάζονται οι βασικές θέσεις πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά . 2η ενότητα: Το σπίτι Στο στάδιο αυτό παρουσιάζονται οι έννοιες πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, πάνω αριστερά, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά, κάτω δεξιά. 3η ενότητα: Το δένδρο και το σπίτι Στο στάδιο αυτό παρουσιάζονται οι έννοιες πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά, πάνω αριστερά, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά, κάτω δεξιά, με πιο πολύπλοκη μορφή.
Εισαγωγή
1. Οι μαθητές κάνουν κλικ στη «Δραστηριότητα».
Παίζω και Μετρώ με τα Σχήματα
Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/Νηρηίδες, Γ’ ΚΠΣ ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ.
2. Στον υπολογιστή εμφανίζεται η πρώτη σελίδα της εφαρμογής, η οποία αντιστοιχεί στο πρώτο στάδιο. 3. Οι μαθητές κάνοντας κλικ σε μια από τις διαφορετικές θέσεις κάθε εικόνας ακούν το ηχητικό μήνυμα που τους πληροφορεί για την αντίστοιχη θέση. 4. Όταν οι μαθητές κατανοήσουν τις παραπάνω έννοιες, κάνουν κλικ στο εικονίδιο με το σπιτάκι, που υπάρχει κάτω αριστερά στο περιβάλλον εργασίας και περνούν στο δεύτερο στάδιο της εφαρμογής. Στο στάδιο αυτό υπάρχουν τρία κουμπιά - δραστηριότητες. Κάθε κουμπί αντιστοιχεί και σε μία δραστηριότητα της εφαρμογής.
Α) Το δένδρο Στο μέρος αυτό της εφαρμογής οι μαθητές πρέπει να τοποθετήσουν ένα περιστέρι γύρω από ένα δένδρο σε βασικές θέσεις που θα τους υποδείξει ο υπολογιστής. Οι θέσεις αυτές είναι: Πάνω από το δένδρο. Κάτω από το δένδρο. Δεξιά από το δένδρο. Αριστερά από το δένδρο. Οι μαθητές επιλέγουν από την κύρια οθόνη το κουμπί που αντιστοιχεί στο μέρος αυτό της εφαρμογής. Στην πρώτη ερώτηση ζητείται από τους μαθητές να τοποθετήσουν το περιστέρι πάνω από το δένδρο. Η ερώτηση δίνεται ηχητικά. Οι μαθητές τοποθετούν το δείκτη του ποντικιού τους πάνω στο περιστέρι και το σύρουν στη θέση που νομίζουν ότι είναι η σωστή. Ο υπολογιστής τους απαντά με κατάλληλο ηχητικό μήνυμα αν η ενέργεια τους είναι σωστή ή λάθος. Σε περίπτωση που οι μαθητές τοποθετήσουν λάθος το περιστέρι, εμφανίζεται μια βοηθητική σελίδα, για να τους υπενθυμίσει τις βασικές έννοιες. Οι μαθητές, αφού κάνουν κλικ στο εικονίδιο Χ, συνεχίζουν την εργασία τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές επιλέγουν το εικονίδιο που οδηγεί στην επόμενη ερώτηση. Έπειτα ζητείται από τους μαθητές να τοποθετήσουν το περιστέρι κάτω από το δένδρο. Οι μαθητές εργάζονται με τον ίδιο τρόπο. Κατόπιν οι μαθητές επιλέγουν το εικονίδιο που οδηγεί στην επόμενη ερώτηση. Ομοίως, ζητείται από τους μαθητές να τοποθετήσουν το περιστέρι δεξιά από το δένδρο. Με τον ίδιο τρόπο οι μαθητές επιλέγουν το εικονίδιο που οδηγεί στην επόμενη ερώτηση. Αυτή τη φορά ζητείται από τους μαθητές να τοποθετήσουν το περιστέρι αριστερά από το δένδρο. Όταν οι μαθητές απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις (8 συνολικά), επιστρέφουν στην αρχική σελίδα του δεύτερου σταδίου, για να ασχοληθούν με το δεύτερο μέρος του.
Παίζω και Μετρώ με τα Σχήματα
Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/Νηρηίδες, Γ’ ΚΠΣ ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ.
- 15
Παρατήρηση Οι μαθητές μπορούν να επαναλάβουν τη θεωρία όποτε θελήσουν, κάνοντας κλικ στο κουμπί με το σπίτι για να επιστρέψουν στην αρχική οθόνη του δεύτερου σταδίου και στη συνέχεια πάλι κλικ στο ίδιο κουμπί.
Β) Το σπίτι Στο μέρος αυτό της εφαρμογής οι μαθητές καλούνται να τοποθετήσουν ένα περιστέρι γύρω από ένα σπίτι, σε θέσεις που θα τους υποδείξει ο υπολογιστής. Οι θέσεις αυτές είναι περισσότερες από ό,τι στο προηγούμενο μέρος της εφαρμογής: Πάνω από το σπίτι Κάτω από το σπίτι Δεξιά από το σπίτι Αριστερά από το σπίτι Πάνω και δεξιά από το σπίτι Πάνω και αριστερά από το σπίτι Κάτω και δεξιά από το σπίτι Κάτω και αριστερά από το σπίτι Οι μαθητές επιλέγουν από την κύρια οθόνη το κουμπί που αντιστοιχεί στο μέρος αυτό της εφαρμογής. Στην πρώτη ερώτηση ζητείται από τους μαθητές να τοποθετήσουν το περιστέρι πάνω από το σπίτι. Η ερώτηση δίνεται ηχητικά, όπως και στο πρώτο μέρος. Οι μαθητές τοποθετούν το δείκτη του ποντικιού τους πάνω στο περιστέρι και το σύρουν στη ζητούμενη θέση. Ο υπολογιστής τους απαντά με το ανάλογο ηχητικό μήνυμα αν η ενέργεια τους είναι σωστή ή λάθος. Σε περίπτωση που οι μαθητές τοποθετήσουν λάθος το περιστέρι, εμφανίζεται μια βοηθητική σελίδα, για να τους υπενθυμίσει τις βασικές έννοιες. Οι μαθητές, αφού κάνουν κλικ στο εικονίδιο Χ, συνεχίζουν την εργασία τους. Οι ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι μαθητές είναι συνολικά 12, οι οκτώ πρώτες ερωτήσεις είναι ίδιες για όλους τους μαθητές, ενώ οι τέσσερις τελευταίες δημιουργούνται τυχαία και άρα είναι διαφορετικές για κάθε μαθητή. Οι μαθητές εργάζονται, όπως και στο πρώτο μέρος, και όταν απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις, επιστρέφουν στην αρχική σελίδα του δεύτερου σταδίου, για να ασχοληθούν με το τρίτο μέρος της εφαρμογής. Παρατήρηση Οι μαθητές μπορούν και στο μέρος αυτό της δραστηριότητας, να επαναλάβουν τη θεωρία όποτε θελήσουν, κάνοντας κλικ στο κουμπί με το σπιτάκι, για να επιστρέψουν στην αρχική οθόνη του δεύτερου σταδίου και στη συνέχεια πάλι κλικ στο ίδιο κουμπί Γ) Το σπίτι και το δένδρο
Παίζω και Μετρώ με τα Σχήματα
Έργο ΠΛΕΙΑΔΕΣ/Νηρηίδες, Γ’ ΚΠΣ ΕΑ.ΙΤΥ / Υπ.Ε.Π.Θ.
- 16
Το μέρος αυτό της εφαρμογής περιλαμβάνει και τα δύο προηγούμενα σχήματα. Από τους μαθητές ζητείται κάθε φορά να τοποθετήσουν το περιστέρι σε σχέση με το σπίτι ή σε σχέση με το δέντρο. Η ερώτηση δίνεται ηχητικά, οι μαθητές τοποθετούν το δείκτη του ποντικιού τους πάνω στο περιστέρι και το σύρουν στη ζητούμενη θέση. Ο υπολογιστής τους απαντά με το ανάλογο ηχητικό μήνυμα αν η ενέργεια τους είναι σωστή ή λάθος. Σε περίπτωση που οι μαθητές τοποθετήσουν λάθος το περιστέρι, εμφανίζεται η αρχική σελίδα του πρώτου σταδίου, για να τους υπενθυμίσει τις βασικές έννοιες. Οι μαθητές μπορούν να επαναλάβουν τη θεωρία και στη συνέχεια, κάνουν κλικ στο εικονίδιο Χ, για να συνεχίσουν την εργασία τους. Το μέρος αυτό προσφέρεται για την εξάσκηση των μαθητών. Στο σημείο αυτό οι ερωτήσεις είναι διαφορετικές για κάθε μαθητή, εφόσον δημιουργούνται τυχαία από τον υπολογιστή. Οι μαθητές αφήνονται να αλληλεπιδράσουν μόνοι τους με την εφαρμογή. Ο αριθμός των ερωτήσεων που μπορεί να απαντήσει ο μαθητής είναι απεριόριστος. Ο δάσκαλος μπορεί να κατευθύνει τους μαθητές να ασχοληθούν με όποιο μέρος της εφαρμογής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου